[...] szczególnie w UE, pozostają pytania o wpływ na zdrowie przemysłowych sposobów hodowli zwierzęcej. Podsumowanie Na koniec dla osób, które sądzą, że przesadzam, kilka lat temu w Polsce zlikwidowano nielegalną wytwórnię antybiotyków (i zapewne także innych promotorów wzrostu): "Nielegalną wytwórnię antybiotyków i farmaceutyków [...]
[...] przygodzie z alkoholem, niezdrową dietą czy paleniem tytoniu. Na każdego długo żyjącego „szczęśliwca” może przypadać dziesięć tysięcy osób, które umierają przedwcześnie! Dlatego trzeba patrzeć na ogół populacji, a nie wyciągać oderwane od rzeczywistości przykłady. W rzeczywistości alkohol odpowiada co roku za 1,5–1,8 mln zgonów, nieaktywność [...]
[...] Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 tys. km rocznie. Inaczej dla osoby, która chce jeździć kolejnych kilka lat, a zupełnie inaczej dla tej, która za 2-3 miesiące pozbędzie się auta. Podsumowanie Białko serwatkowe i kazeinowe są cennym dodatkiem do diety sportowca, a ich [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
Jon Call znany również jako Jujimufu jest znanym ekspertem akrobatyki, który wykorzystuje elementy kulturystyki podczas treningów. Amerykanin z Alabamy ma 32 lata i stał się sławny po tym, jak stworzył ogromną społeczność internetową dla tzw. trickerów. Tricking to sport łączący sztuki walki, gimnastykę i breakdance. Następnie wziął udział w [...]
Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]
[...] Czym jest nieprawidłowa tolerancja glukozy? Wg Rajeev Goyala (Lady Hardinge Medical College, New Delhi, Indie) oraz Ishwarlala Jialala (California Northstate University) w latach 2009–2012 w Stanach Zjednoczonych cukrzyca występowała u 37% dorosłych w wieku powyżej 20 lat i u 51% w wieku powyżej 65 lat.Według Amerykańskiego Towarzystwa [...]
Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]
[...] chodzi mi wcale by go piętnować, bo o wiele gorsze bzdury są publikowane, na co drugiej stronie internetowej. Wspomniane tezy i mity są zresztą notorycznie, od kilkunastu lat powielane, mimo iż zostały już dawno wyjaśnione, sprostowane lub wręcz całkowicie obalone. Wątpisz? Możesz to sprawdzić! Jeśli komuś wydaje się, że trening aerobowy nie [...]
[...] Antonio Crisafulli, Stefano Vitelli, Ivo Cappai, Raffaele Milia, Filippo Tocco,Franco Melis, and Alberto Concu Physiological responses and energy cost during asimulation of a Muay Thai boxing match Hrvoje Karnincic i in. Lactate Profile During Greco-Roman Wrestling Match Christopher Kirk i in. Measuring the Workload of Mixed [...]
[...] Male Using Anabolic Steroids” sugeruje, iż to właśnie stężenie homocysteiny spowodowało ostry zawał mięśnia sercowego. Tylko znów nie wiemy, czy stężenie homocysteiny u 27-latka (wynoszące 45,2 µmol/L) było przyczyną czy też może skutkiem zawału serca? Jak na razie brakuje pewnych danych dotyczących tej kwestii, ale ... naukowcy już wydali [...]
[...] w wyciskaniu sztangi leżąc. Dużo gorzej, np. w badaniach B.Ferreira Marinho i wsp., wypadają przysiady - osiąganie 1,2 – 1,38 masy ciała nie jest szokującym wynikiem dla 25-latka. Dla osoby ważącej ~76 kg (± 10 kg) wynik 91 ± 8 kg w przysiadzie jest zaskakująco słaby, tym bardziej, iż te same osoby wyciskały leżąc 111 ± 6 kg. Można to [...]
[...] Brunekreef B, van Hage M, Lauener R, Braun-Fahrländer C; PARSIFAL Study team. “Inverse association of farm milk consumption with asthma and allergy in rural and suburban populations across Europe.” Sorgo W, Zachmann M. . Harrison LC1, Honeyman MC. “Cow's milk and type 1 diabetes: the real debate is about mucosal immune function”. Scott Gottlieb [...]
[...] później po zwykłe piwo od dobrze znanego dostawcy. Inni opłaceni naukowcy przekonują, iż syrop glukozowo-fruktozowy czy cukier (sacharoza) wcale nie tuczą dzieci i nastolatków. Czy komuś zależy na sprzedaży soli? Być może. Z pewnością żyłą złota są sieci fast food. Przykładowo dochód netto McDonald's Corporation wyniósł w 2017 roku około [...]
Świat kulturystyki stracił kolejnego kulturystę… Jest to Mike Sheridan, zawodnik pro, który zmarł w wieku 50 lat. Przyczyna jego śmierci nie jest znana. Urodzony w Wielkiej Brytanii Sheridan rozpoczął karierę pod koniec lat 90-tych. Zdobył swoją kartę Pro na Mistrzostwach Krajowych EFBB 1999, kiedy to wygrał konkurs jako zawodnik kategorii Open. [...]
[...] niestety jest bardzo szybko rozkładany do nieaktywnych metabolitów wskutek oddziaływania dehydrogenazy 3-hydroksysteroidowej. Historycznie, można szukać jego źródeł aż w latach 30. XX wieku, co czyni go jedną z najstarszych substancji. Prawdopodobnie został opracowany w tym samym czasie, co testosteron propionate (1937), metylowany [...]
Większość informacji publikowanych w Internecie jest kiepskiej jakości. Wiedza powielana na Facebooku i w postaci infografik często jest pełna błędów. Dlatego podstawowym i niezbędnym źródłem informacji o odżywianiu powinny być książki. Przy tym nie mają być to publikacje modnych dziennikarek (które często nie wiedzą, o czym piszą), guru [...]
[...] Lachlan Mitchell,1,* Daniel Hackett,1 Janelle Gifford,1 Frederico Estermann,1 and Helen O’Connor „Do Bodybuilders Use Evidence-Based Nutrition Strategies to Manipulate Physique?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5969027/ Ashwini Arvind, MBBS, Stephanie A Osganian, BA, David E Cohen, MD, PhD, and Kathleen E Corey, MD MPH, [...]
[...] 25 (OH) D mieściły się w zakresie deficytów (<50 nmol/l), a wartości testosteronu były w dolnym zakresie referencyjnym (9,09-5,55 mmol/l dla mężczyzn w wieku 20-49 lat) w obu grupach. Wyniki podawania 83 μg (3332 j.m.) witaminy D dziennie: średnie stężenia w krążeniu 25 (OH) D wzrosły znacząco o 53,5 nmol/l w grupie suplementacji [...]
[...] jednak jeśli ciągle będzie jej więcej, organizm stanie się na nią oporny (to właśnie dzieje się u ludzi z otyłością). A to może oznaczać wilczy głód, gdyż brakuje regulatora sytości (są inne, ale też mogą być w jakiś sposób zahamowane). Uważa się ponadto, iż leptyna ma wpływ na ciśnienie krwi, agregację płytek, zakrzepicę tętnic, zapalną [...]